Bouw-update Spoorzone Oktober/November 2017

Op deze pagina vindt u de laatste recente foto's die door mij zijn gemaakt in de Spoorzone. Vrijwel bijna iedere week wordt deze pagina bijgewerkt. De nieuwste foto's zijn altijd bovenaan te vinden, de iets oudere staan dan wat meer naar beneden.

Enkele dagen na het begin van de sloop van de trambaan bij Molen de Roos, wordt er hiermee ook begonnen een stukje verderop op de Phoenixstraat zelf. Ook hier moet dit werk in twee delen gebeuren, omdat er altijd een stuk straat vrij moet blijven voor bewoners, -en bestemmingsverkeer die dagelijks gebruiken moeten maken van de Phoenixstraat. Er wordt dus eerst gesloopt van links naar rechts (of hoe u het wilt zien van rechts naar links), later in 2018 zal dan spoedig de rest volgen, we zijn hier dus nog wel even bezig. (Foto 30-10-2017)

En hier moet het op woensdag 22 november dan allemaal gaan gebeuren, het inpompen van het water in de nieuwe stadsgracht, die is gelegen boven de toekomstige parkeergarage aan de Spoorsingel. Wat zien we allemaal op deze foto? In het midden zien we de allerlaatste afsluiting die het water op dit moment nog moet tegenhouden. Het is een aarden wal met daarachter een betonnen wand waar de firma "Van der Jagt Groep" inmiddels ook al aan is begonnen met slopen. De big bags die u ziet op de foto zijn geplaatst om alles tijdens de sloop wat meer stevig, -en zekerheid te geven, want op een onverwachts doorgebroken dijk op dit moment zit niemand denk ik te wachten. Onder de tram zien we de nieuw aangelegde duiker die het water met de Binnenwatersloot moet verbinden. (Foto 25-10-2017)

En hier zijn we dan aan de andere kant van de dijk aangekomen, waar we de sloop zien van het allerlaatste stukje achtergebleven muurwerk. Heel voorzichtig worden er eerst verdeeld over de muur wat gaten geboord, waarna de rest met behulp van diamantzagen zal worden verwijderd. (Foto 25-10-2017)

Het ziet er allemaal wat vreemd uit deze "huisjes" in de toekomstige stadsgracht maar ze hebben een doel! De "huisjes" bieden namelijk de toegang tot de eronder gelegen parkeergarage, -een garage voor 650 auto's. Enkele van deze "huisjes" zijn uitgerust met een lift, zodat ook de mensen die wat slecht ter been zijn gebruik kunnen maken van deze garage. Maar dat nog niet iedereen op de hoogte is van deze ondergrondse garage merkte ik bij het maken van deze foto's toen enkele chinese toeristen mij vroegen wanneer deze souvenir shops zouden worden geopend. Ik heb ze, zo goed als dat ging met mijn gebrekkige engels duidelijk weten te maken dat het hier om iets heel anders ging dan de door hun bedoelde souvenir shops. Na een kort thank you, dropen ze een beetje teleurgesteld af... (Foto 19-10-2017)

U ziet hem al rijden op de achtergrond, tramlijn 1 op zijn nieuwe, -en definitieve autovrije trambaan in het midden van de Phoenixstraat. Nu deze nieuwe trambaan dus in gebruik is genomen, kan er een begin worden gemaakt met het slopen van de allerlaatste oude en tijdelijke trambaan gelegen aan de oostzijde van de Phoenixstraat, en dit werk is zoals u kunt zien op bovenstaande foto inmiddels dan ook alweer begonnen. (Foto 19-10-2017)

Hetzelfde werkje gezien vanaf de andere kant in zuidelijke richting. Hier al geen trambaan meer, maar een geegaliseerd stuk grond, waar de stratenmakers inmiddels ook alweer zijn begonnen met de afwerking van dit stukje Phoenixstraat. Op de achtergrond zien we onze ouwe reus "Molen de Roos" lekker badend in het warme najaarszonnetje, genietend, -en eindelijk tot rust gekomen na alle drukke werkzaamheden. (Foto 19-10-2017)

En dit is de Coenderstraat gezien in zuidwestelijke richting. Een lekker zonnig en ruim plaatje waar "Hotel Coen" er op de achtergrond lekker bij uitspringt. Een beeld waar we het de komende jaren mee zullen moeten gaan doen. En zeg nou eerlijk, is dit een straf, nee toch? (Foto 19-10-2017)

Het wordt misschien een beetje eentonig om u steeds maar dezelfde foto's te moeten laten zien, maar het kan op dit moment echt niet anders, er is gewoonweg niet veel meer te zien. Op de foto zien we het allerlaatste stukje van de Coenderstraat die nog moet worden afgewerkt. Ook dit stukje is bijna klaar, waardoor er ook voor de fietsers een complete doorgaande route van noord naar zuid, -en andersom is vrijgekomen. (Foto 19-10-2017)

De maandag na de zeer succesvolle, -en zeker voor herhaling vatbare open archeologiedag aan het Nijverheidsplein, wordt er door de delftse archeologen nog even doorgegraven. Hier is te zien dat het opgravingsvlak nog iets verder wordt uitgebreid in de breedte. Veel nieuwe informatie is hierbij echter niet meer tevoorschijn gekomen, waardoor al snel werdt besloten tot het verder onderzoeken van het overgebleven muurwerk. (Foto 16-10-2017)

En hier zien we dan dat nog overgebleven muurwerk wat rechts deels al is gesloopt. Het blijft allemaal nog een beetje gissen wat dit nu precies is geweest, maar zeer waarschijnlijk behoorde dit muurwerk toe aan een middeleeuwse boerderij, -en of opslagplaats die bij een boomgaard behoorde. Enkele leuke vondsten (die ik zelf heb mogen schoonmaken), waren toch wel een roodbakkend miniatuur schaapje, -en wat witgebakken voorwerpen zoals een vergiet, -en een grote kan, alle van aardewerk, -en archeologisch compleet. (Foto 16-10-2017)

Zo her en der worden, indien nodig, de projecten die zijn afgerond binnen het Spoorzonegebied nog verder voorzien van het nodige straatmeubilair zoals bomen, planten, -en andere zaken. Ook hier is dat het geval aan de Engelsestraat, waar de firma "Copijn Groenaanleg" uit Utrecht bezig is met het planten van wat boompjes. (Foto 16-10-2017)

En zoals beloofd volgt hieronder een korte foto impressie van de Nationale Archeologiedagen, -en de daarbijhorende activiteiten op het terrein aan het Nijverheidsplein te Delft. Op de foto zien we de ingang naar het festivalterrein, wat niet was te missen door de vele banners, -en vlaggen die stonden opgesteld bij de poort. (Foto 14-10-2017)

Een klein half uur na de opening, waren er al ruim 106 getelde bezoekers de poorten gepasseerd, -en stond de fietsenstalling gezellig vol. (Foto 14-10-2017)

Verkleden als een echte archeoloog, het kon allemaal deze dag. Direct na de ingang was hier een mooi hoekje voor vrij gemaakt, met als achtergrond een heuse grote bouwkraan... (Foto 14-10-2017)

In de info tent was het gelijk al gezellig druk. Hier kon men na het verkrijgen van wat infomateriaal, ook meedoen aan diverse workshops zoals het puzzelen van scherven, -en een "zoek welk bot bij welk beest hoort" puzzel. Ook stonden er enkele vitrines opgesteld met vondsten uit het Spoorzonegebied. (Foto 14-10-2017)

Aan de rand van de bouwput konden bezoekers zich laten informeren over de recente opgegraven vondsten uit de bouwput, die we later hieronder nog even terugzien. (Foto 14-10-2017)