9. feb, 2017

Archeologische opgraving nabij de Kloksteeg.

Het was de afgelopen dagen deur in, en deur uit voor de Delftse archeologen die al jaren de werkzaamheden begeleiden die gedaan worden binnen het Spoorzonegebied. Deze week was dat vooral het geval aan de Phoenixstraat hoek Binnenwatersloot, waar er momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van een nieuw riool. Een interessante plek voor de archeologen, want op deze exact dezelfde plek hadden we op 28 december 2010, de opgraving van de middeleeuwse St. Michielstoren, de allereerste opgraving die werdt gedaan tijdens het uitgraven van de eerste treintunnelbuis, en er zouden er nog vele gaan volgen.

Op bovenstaande foto is te zien hoe archeologen de fundamenten in kaart brengen van een rijtje huizen die hier vlak naast de grote en imposante Waterslootse Poort gestaan moeten hebben. De huizen waren van een eenvoudige bebouwing, -en bestonden voornamelijk uit stallen, -en koetshuizen. Eerder deze week, om precies te zijn op dinsdag 7 februari, is hier ook een toegangspoort onder de stadswal door naar de St. Michielstoren opgegraven, foto's hiervan kunt u binnenkort bewonderen bij een nieuwe fotoupdate.

De komende weken gaat het onderzoek op deze plek nog volop door, en zullen er nog enkele leuke opgravingen gaan volgen met als hoogtepunt, -en knallende afsluiting, de achterkant van de grootste toegangspoort die Delft ooit had in de middeleeuwen, "De Waterslootse Poort".